Zapiekanka taco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki z solą mieszamy i dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż będzie zwarta kulka.
2.Wałkujemy ciasto na ok. 2mm, po czym wykrawamy kółka o średnicy półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy przyprawą.
Smażymy obustronnie na patelni jednocześnie dociskając aby wytwarzały się pęcherzyki. Gotowe placki zwijamy w muszelkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Cebulę kroimy w piórka i smażymy z dodatkiem przyprawy do taco.
4.Dodajemy mięso i przyprawy. Mieszamy i dalej smażymy. Studzimy.
5.W muszle nakładamy mięso.
6.W każdą nadzianą muszlę robimy kleks ze śmietany 18%.
7.Posypujemy startym serem żółtym i przyprawą taco.
Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy ok. 15min.
Porady
* Trzeba uważać, żeby nie przesmażyć placków bo stracą elastyczność i będą się kruszyły.
* Opcjonalnie do mięsa można dodać fasolę, czerwoną paprykę, koncentrat- kto co lubi.
Komentarze