Zapiekanka taco

4.5 (181 ocen)

fajne meksykańskie danie w troszkę innym wydaniu

Składniki:

  • MUSZLE TACO:
    200g mąki kukurydzianej
    100g mąki pszennej
    150ml gorącej wody
    sól
    przyprawa do taco

    FARSZ:
    500g mięsa mielonego
    2 cebule
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    szczypta chilli
    przyprawa do taco
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    kilka łyżek śmietany
    ser żółty do posypania
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Musy Tacos Zapiekanki

Zapiekanka taco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąki z wodą 1. Mąki z solą mieszamy i dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż będzie zwarta kulka.
  • przed smażeniem 2. Wałkujemy ciasto na ok. 2mm, po czym wykrawamy kółka o średnicy półlitrowego kubka. Każdy placek posypujemy przyprawą.
    Smażymy obustronnie na patelni jednocześnie dociskając aby wytwarzały się pęcherzyki. Gotowe placki zwijamy w muszelkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • cebula 3. Cebulę kroimy w piórka i smażymy z dodatkiem przyprawy do taco.
  • mięso 4. Dodajemy mięso i przyprawy. Mieszamy i dalej smażymy. Studzimy.
  • przed pieczeniem 5. W muszle nakładamy mięso.
  • przed pieczeniem 6. W każdą nadzianą muszlę robimy kleks ze śmietany 18%.
  • przed pieczeniem 7. Posypujemy startym serem żółtym i przyprawą taco.
    Wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy ok. 15min.

Porady

* Trzeba uważać, żeby nie przesmażyć placków bo stracą elastyczność i będą się kruszyły. * Opcjonalnie do mięsa można dodać fasolę, czerwoną paprykę, koncentrat- kto co lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować