Zapiekanka sycylijska

4.49 (194 ocen)

  • 10 min

Wspólnie z mężem uwielbiamy tą zapiekankę. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Często robimy ją gdy spodziewamy się gości.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 paczka dowolnego makaronu ( np świderki bądź penne )
    30dag szynki
    1-2 papryki czerwone
    2 cebule
    3 duże pomidory
    2 ząbki czosnku
    0,5l mleka
    4 serki topione - te podłużne bądź kwadratowe (najlepiej 2 z szynką a 2 z pieczarkami )
    2 łyżki oregano
    100g startego sera
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka sycylijska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Szynkę, paprykę, cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać z nich skórkę.
  • podsmażamy szynkę i dodajemy cebulę oraz czosnek 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
    W tym samym czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy bądź oleju, wrzucamy drobno pokrojoną szynkę i podsmażamy. Dodajemy cebulkę, czosnek i podsmażamy jeszcze jakieś 2-3 min.
    Dodajemy pomidory, paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze ok 6,7 min.

    Włączamy piekarnik na 200st.
  • przygotowujemy sos :) 3. W tym czasie przystępujemy do przygotowania sosu serowego. Wlewamy do rondelka bądź garnczka mleko, podgrzewamy nie dopuszczając do jego zagotowania. Gdy się już podgrzeje dodajemy serki topione, najlepiej pokrojone w kawałki - szybciej się rozpuszczą. Stale mieszamy, do momentu rozpuszczenia serków. Gdy się już rozpuszczą dodajemy oregano. I sos mamy już gotowy.
  • zapiekanka gotowa, wystarczy ją tylko odrobinęzapiec 4. Ugotowany makaron mieszamy z wcześniej robionym farszem w duży garnku ( może być ten w którym gotowaliśmy makaron ).
    Do dużego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszany makaron, polewamy go sosem serowym, a na koniec posypujemy startym serem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok15 min

    I gotowe ! :)

Porady

Po wyjęciu zapiekanki z pieca najlepiej odczekać jeszcze 5min zanim wyłoży się ją na talerze. Zapiekanka w tym czasie ostygnie i będzie lepiej się kroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować