Zapiekanka jajeczno-chlebowa a'la pizza

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja propozycja na śniadanie. Nie wiem jak to nazwać, bo wygląda jak pizza, ale z pizzą nie ma nic wspólnego. To zapiekany w jajku chleb z dodatkiem sera, niesamowicie pyszny i szybko się go robi, doskonały pomysł na zalegające w chlebaku pieczywo. Polecam, nie zawiedziesz się .

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kromki chleba (na patelnię o średnicy 24 cm)
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    ok. 50 g żółtego sera (zetrzeć na drobnej tarce)
    trochę szczypiorku i ew. mała papryczka
    sól i pieprz do smaku
    masło klarowane lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Pizza Śniadanie

Zapiekanka jajeczno-chlebowa a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z mlekiem roztrzepać na talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Chleb przed moczeniem w jajku przymierzyć do patelni tak, żeby obłożyć nim cały spód, w razie potrzeby pokroić na odpowiednie kawałki.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron w jajku i przełożyć na patelnię. Resztę jajka wylać na górę, patelnię przykryć pokrywą i smażyć kilka minut. Następnie chleb obrócić na drugą stronę, posypać tartym serem i znowu przykryć pokrywą na kolejne kilka minut aż ser się rozpuści. Po wyjęciu na talerz można posypać szczypiorkiem i papryczkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować