Zapiekane parówki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
• Makaron wrzuć na posolony wrzątek z dodatkiem oliwy, zamieszaj. Gotuj na małym płomieniu około 5-7 minut. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą i osącz.
• Parówki potnij na równe kawałki, końce ponacinaj na krzyż.
• Cukinię oczyść, razem ze skórką pokrój w kosteczkę.
• Obrana cebulę potnij w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
• Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj cukinię, smaż razem jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia. Podsmażone warzywa połącz z keczupem. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
• Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Sos wymieszaj z makaronem, przełóż do naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki parówek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekaj około 20 minut. Od razu podawaj.
Komentarze