Wyjątkowa, a tak uniwersalna tortilla

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W naszej kuchni góruje różnorodność. Staram się, aby nigdy nie było nudno. Tortilla daje nam wiele możliwości do popisu, a jednocześnie idea zero waste idealnie się tutaj czuję. Wystarczy mąka, woda i wybrany tłuszcz. I tadam wypełniamy wnętrze tym co mamy w lodówce i gotowe.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ° 160 g mąki

    ° 80 ml ciepłej wody

    ° 1 smalcu, masła lub oliwy

    ° szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wyjątkowa, a tak uniwersalna tortilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortilla 1. Przesiewamy mąke na stolnicę, robimy dziurkę na wodę, sól i smalec. Wyrabiamy do połączenia składników. Jeżeli masa się klei do rąk dodajcie odrobinę mąki. Wszystko zależy od chłonności waszej mąki.
    Zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut.
  • Tortille 2. Ciasto gdy odpocznie będzie super miękkie. Dzielimy je na 4 części.
  • Tortilla 3. Podgrzewamy patelnie do bardzo wysokiej temperatury. Wałkujemy każdą porcję ciasta na okrągła tortille. Ja nie pdsypuje mąką gdyż nie ma takiej potrzeby.
  • Tortilla 4. Wystarczy 10-20 sekund na patelni dla każdej strony tortilli. Gotowe tortille przechowuj pod wilgotną szmateczką lub folią spożywczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować