Tradycyjna sałatka w nowej, wiosennej odsłonie; soczysty kurczak orzeźwiony zielonym ogórkiem i świeżą sałatą. Kolorowa i energetyczna niczym wiosenny wschód słońca.
Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
szczypior z cebulką (jeżeli jest mały to 2)
2 średnie ogórki wężowe
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 duża główka sałaty
2 pomidory
2 – 3 ząbki czosnku
przyprawa do gyrosa
keczup
majonez ok. 200 g
olej do smażenia
Wiosenny gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawę do gyrosa rozpuścić w szklance letniej wody.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, wlać przyprawę i smażyć do odparowania wody, wystudzić.
Szczypior pokroić razem z cebulką, ogórki pokroić w kostkę.
Przygotować sosy: w jednej miseczce wymieszać około 3 łyżki majonezu i 2 łyżki keczupu, w drugiej wymieszać 4 łyżki majonezu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Układać w szklanej przezroczystej salaterce: kurczak- polać samym keczupem, wyłożyć cebulkę ze szczypiorem, ogórek, rozsmarować sos czosnkowy, wsypać kukurydze, porwać sałatę i wyłożyć sos keczupowo - majonezowy, na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w 8.
Komentarze