WIOSENNY GYROS

4.5 (200 ocen)

Tradycyjna sałatka w nowej, wiosennej odsłonie; soczysty kurczak orzeźwiony zielonym ogórkiem i świeżą sałatą. Kolorowa i energetyczna niczym wiosenny wschód słońca.

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    szczypior z cebulką (jeżeli jest mały to 2)
    2 średnie ogórki wężowe
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 duża główka sałaty
    2 pomidory
    2 – 3 ząbki czosnku
    przyprawa do gyrosa
    keczup
    majonez ok. 200 g
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wiosenny gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawę do gyrosa rozpuścić w szklance letniej wody.
    Filety z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, wlać przyprawę i smażyć do odparowania wody, wystudzić.
    Szczypior pokroić razem z cebulką, ogórki pokroić w kostkę.
    Przygotować sosy: w jednej miseczce wymieszać około 3 łyżki majonezu i 2 łyżki keczupu, w drugiej wymieszać 4 łyżki majonezu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
    Układać w szklanej przezroczystej salaterce: kurczak- polać samym keczupem, wyłożyć cebulkę ze szczypiorem, ogórek, rozsmarować sos czosnkowy, wsypać kukurydze, porwać sałatę i wyłożyć sos keczupowo - majonezowy, na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w 8.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować