Warstwowa sałatka z jajkiem, szynką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu, jajka na twardo, kukurydzę odsaczyć z zalewy, szynkę pokroić w małe kawałki, marynowane pieczarki w plasterki.
2.Sałatkę układać warstwowo, najlepiej w przezroczystej misce.
3.Ryż rozłożyć równomiernie na dnie miski
4.Pokrojoną szynkę ułozyć na ryżu
5.Połowę puszki kukurydzy wyłożyć na szynkę
6.Rozsmarować na kukurydzy 3 łyżki majonezu
7.Wyłożyć pozostałą część kukurydzy
8.Jajka pokroić w kawałki i rozłożyć na kukurydzy, opruszyć solą i pieprzem
9.Marynowane pieczarki układamy na samej górze na jajkach.
10.Natkę pietruszki drobno posiekać i rozłożyć na pieczarkach.
11.Sałatkę wstawić do lodówki na min 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Porady
Sałatke można jeść samodzielnie bez chleba, ryż stanowi doskonały dodatek.
Komentarze