Warstwowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Uwielbiam delikatne desery, których każdy kęs jest istną ucztą dla podniebienia :) Swoją pierwszą panna cottę z przepisu podstawowego zrobiłam parę lat temu. Od razu pokochałam ten smak. Od tamtego czasu sporo eksperymentuję dodając do niej różne składniki i sosy. Ten przepis jest moim ulubionym:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    250ml mleka
    80g cukru
    łyżka żelatyny
    laska wanilii (lub cukier wanilinowy tak by razem ze zwykłym cukrem dawało 80g)
    kawa rozpuszczalna- ilość wedle uznania (mniej by uzyskać delikatny kawowy smak, więcej by był wytrawny)
    rum, białe wino lub likier kawowy- opcjonalnie
    czekolada do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Warstwowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier i podgrzewać mieszając by cukier się rozpuścił. Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić. Następnie do mleka ze śmietanką i cukrem dodać wanilię oraz pozostałe dodatki. Alkohol dolać na sam koniec. Gdy całość się zagotuje należy szybko zabrać garnek z ognia, dołożyć żelatynę i mieszać dopóki się nie rozpuści.
    Następnie panna cottę należy podzielić na dwie części, do jednej dodać kawę i odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie przelać do filiżanek, pucharków bądź kieliszków do martini pierwszą warstwę. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Można również wstawić na krótszy czas do zamrażalnika, wtedy stężeje szybciej- należy zadbać o niską temperaturę. Następnie wlać kolejną warstwę w innym kolorze, schłodzić. Powtórzyć poprzednie kroki do czasu wypełnienia filiżanki. Przechowywać w lodówce.

Porady

-panna cotta potrzebuje niskiej temperatury do szybkiego stężenia, najlepiej wykorzystać do tego zamrażalnik -można podawać ją w pucharkach lub kieliszkach do martini- wtedy będą widoczne warstwy -można również podać ją na talerzykach. Trzeba wtedy doprowadzić wodę w garnku do wrzenia i trzymać nad nią chwilę filiżankę z deserem (nie za długo, by się nie rozpuścił). Wtedy bez problemu odejdzie od ścianek filiżanki i da się przełożyć na talerzyk -najlepiej smakuje następnego dnia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować