Walentynkowe serca

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Walentynki się zbliżają wiec czas pomyśleć nad słodkimi prezentami. Drożdżowe serce jest pachnące cytrusami i pełne smacznej żurawiny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 ml jogurtu z jabłkiem prażonym ( może być inny smakowy )
    120 g roztopionej margaryny
    300 g mąki pszennej
    200 g mąki kukurydzianej
    4 łyżki cukru
    2 łyżki ciepłej wody
    15 g świeżych drożdży
    starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
    3 łyżki suszonej żurawiny

    1 jajko do smarowania
    2 łyżki wiórek kokosowych do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Walentynowe serca 1. Zaczynamy prace od starcia skórek z cytryny i pomarańczy.
  • Walentynowe serca 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy obie maki z jogurtem i cukrem. Wlewamy drożdże.
    Zagniatamy ciasto.
    Wlewamy ciepłą margarynę i wyrabiamy około 10 minut. Dodajemy skórki z cytrusów i żurawinę . Zagniatamy a następnie odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką .
  • Walentynowe serca 3. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice posypaną mąką
  • Walentynowe serca 4. . Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 35 cm,
  • Walentynowe serca 5. ,a następnie kroimy na paski o szerokości 5 cm i długości 35 cm.
  • Walentynowe serca 6. Zwijamy każdy pasek w spiralę .
  • Walentynowe serca 7. Końce ciasta łączymy ze sobą tak by nadać kształt serca.
    Odstawiamy na 10 minut.
  • Walentynowe serca 8. Smarujemy serca rozmąconym jajkiem.
  • Walentynowe serca 9. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować