Walentynki się zbliżają wiec czas pomyśleć nad słodkimi prezentami. Drożdżowe serce jest pachnące cytrusami i pełne smacznej żurawiny.
2 godz.
Składniki:
250 ml jogurtu z jabłkiem prażonym ( może być inny smakowy )
120 g roztopionej margaryny
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
4 łyżki cukru
2 łyżki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
3 łyżki suszonej żurawiny
1 jajko do smarowania
2 łyżki wiórek kokosowych do posypania.
Walentynkowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy prace od starcia skórek z cytryny i pomarańczy.
2.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy obie maki z jogurtem i cukrem. Wlewamy drożdże.
Zagniatamy ciasto.
Wlewamy ciepłą margarynę i wyrabiamy około 10 minut. Dodajemy skórki z cytrusów i żurawinę . Zagniatamy a następnie odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką .
3.Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice posypaną mąką
4.. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 35 cm,
5.,a następnie kroimy na paski o szerokości 5 cm i długości 35 cm.
6.Zwijamy każdy pasek w spiralę .
7.Końce ciasta łączymy ze sobą tak by nadać kształt serca.
Odstawiamy na 10 minut.
8.Smarujemy serca rozmąconym jajkiem.
9.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 25 minut
Komentarze