Wafelki poziomkowo-krówkowe

5 (142 ocen)

Tak szybko jak się je robi, tak szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • Wafle suche 7 szt.
    Cukier puder 0,5 szklanki
    Śmietana 12% 1 szklanka
    Galaretka poziomkowa 1 opakowanie
    Masa krówkowa 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Kajmak Krówki

Wafelki poziomkowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA POZIOMKOWA:
    Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.
  • 2. Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.
  • 3. Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.

Porady

Galaretkę poziomkową możemy zastąpić inną - ulubioną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować