Wafelki poziomkowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA POZIOMKOWA:
Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier puder. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut, często mieszając. Następnie wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, aby przestygła.
2.Masą krówkową smarujemy pierwszego wafla (aby warstwy się skleiły, najlepiej masę kłaść na głębsze kwadraciki wafli i przykładać je waflem z drobniejszymi kwadracikami). Przykrywamy go kolejnym waflem, który smarujemy masą poziomkową. Postępujemy tak dalej, aż do wykorzystania obu mas.
3.Całość przyciskamy czymś cięższym (np. drewnianą deską do krojenia). Pozostawiamy na kilka godzin i dopiero kroimy.
Porady
Galaretkę poziomkową możemy zastąpić inną - ulubioną.
Komentarze