UKWIECONA ŁÓDKA

0 (0 ocen)

Bagietka to bardzo ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje.Jeśli chcesz mile zaskoczyć nie tylko domowników pomysłem na bagietkę z tą łódeczką na pewno Ci się uda.

Składniki:


  • Produkty podstawowe
    1 bagietka
    5-6 lasek kiełbasy białej
    20 plasterków kiełbasy salami
    20 plasterków kiełbasy krakowskiej parzonej
    4 cienkie kiełbaski kabanosy
    po 1/3 strąka papryki czerwonej,żółtej,zielonej
    4 jajka

    Przyprawy
    pieprz,bazylia suszona,kilka listków świeżej bazylii do smaku,ewentualnie 1 łyżka bułki tartej do zagęszczenia ,olej do smażenia,

    Do dekoracji
    1 łyżka startego żółtego sera,2 pomidorki koktajlowe,sałata ozdobna,listki bazylii .


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ukwiecona łódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ukwiecona łódka 1.
    Bagietki przeciąć wzdłuż,wyciąć środki i każdą przekroić na połowę.Część oczyszczonych i umytych papryk pokroić w drobną kostkę,pozostałą w słupki.Plasterki salami naciąć nożem do środka do połowy i zwinąć w różyczkę,plasterki kiełbasy krakowskiej przeciąć na połowę.Kabanosy pociąć pod skosem w słupki.






  • ukwiecona łódka 2. Kiełbasę białą wyjąć z osłonek,przełożyć do miski,dodać pokrojoną w kostkę paprykę, namoczone w wodzie i odciśnięte środki bagietki,wbić jajko,doprawić do smaku pieprzem,suszoną bazylią
  • ukwiecona łódka 3. Całość wyrobić na gładką masę.Jeśli masa będzie zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
  • ukwiecona łódka 4. Z masy rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  • ukwiecona łódka 5.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,włożyć pulpeciki .
  • ukwiecona łódka 6.
    Smażyć na rumiano z dwóch stron.
  • ukwiecone łódeczki 7.
    Po usmażeniu pulpety zdjąć z patelni.
  • 8. Pozostałe 3 jajka roztrzepać z dodatkiem pieprzu i pokrojonymi listkami świeżej bazylii.
  • ukwiecone łódeczki 9. Dno każdej łódeczki polać 2 łyżeczkami roztrzepanych jajek i po bokach rozłożyć pół plastry kiełbasy krakowskiej,ponownie polać jajkami.
  • ukwiecone łódeczki 10.
    W środku ułożyć po 5 pulpecików,po bokach obłożyć różyczkami z salami.
  • ukwiecone łódeczki 11. Do każdej różyczki włożyć kostki papryki czerwonej i żółtej,wcisnąć słupek kabanosa i wlać po pół łyżeczki jajek.Po bokach obłożyć zielonymi i żółtymi słupkami papryki,polać pozostałymi jajkami.
  • ukwiecone łódeczki 12. Na blaszkę do pieczenia wlać 1/2 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ukwiecone łódeczki.
  • ukwiecone łódeczki 13. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i zapiekać 15 min.Po wyjęciu ozdobić pulpety niewielką ilością zółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach.
  • ukwiecone łódeczki 14.
    Półmisek przybrać sałatą ozdobną,pomidorami koktajlowymi,listkami wyciętymi z żółtego sera i listkami bazylii.Na tak przybrany półmisek wyłożyć bagietki.

Porady

Pulpety można przygotować sobie dzień wcześniej.Szybciej wówczas przygotujemy całą potrawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować