FASZEROWANA ŁÓDKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa wymaga czasu, ale efekt końcowy jest zdumiewający - pięknie i smacznie!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 cukinia
    - 1 mały por
    - 4 ząbki czosnku
    - 4 pomidory
    - 250g mięsa mielonego
    - oliwa z oliwek
    - 50g żółtego sera

    przyprawy:
    - sól
    - pieprz ziołowy
    - papryka słodka (pół łyżeczki)
    - bazylia

    dodatek :
    - biały ryż

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana łódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać cukinię, obciąć końcówki a następnie przekroić cukinię wzdłuż na pół
    i wydrążyć miękką część miąższu ze środka.
    Tak przygotowane części cukinii (łódki) posolić (2-3 szczypty soli)
    i odstawić na 30 minut ( w tym czasie należy przygotować farsz).
  • 2. Wykonanie farszu:
    Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek.
    Pokroić por w drobną kostkę i włożyć na patelnię, podsmażać około 5 minut. Następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć około 10 minut. Potem dodać pomidory bez skórki. Wszystko razem wymieszać i dodać czosnek oraz przyprawy. Chwilę poddusić i farsz jest gotowy.
  • 3. Wylać z cukinii zgromadzoną w niej wodę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak gotowy środek cukinii wypełnić przygotowanym farszem.
  • 4. Ułożyć cukinię na blaszce wysmarowanej lekko oliwą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut ( cukinia musi być miękka).
    Pod koniec pieczenia wyjąć cukinię i posypać startym żółtym serem i piec, aż ser się roztopi.
  • 5. Najlepiej smakuje na gorąco z dodatkiem ryżu.

Porady

- zamiast pora można użyć cebuli, - jeśli farsz jest za mało gęsty można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować