Faszerowana łódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać cukinię, obciąć końcówki a następnie przekroić cukinię wzdłuż na pół
i wydrążyć miękką część miąższu ze środka.
Tak przygotowane części cukinii (łódki) posolić (2-3 szczypty soli)
i odstawić na 30 minut ( w tym czasie należy przygotować farsz).
2.Wykonanie farszu:
Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek.
Pokroić por w drobną kostkę i włożyć na patelnię, podsmażać około 5 minut. Następnie dodać mięso mielone. Całość smażyć około 10 minut. Potem dodać pomidory bez skórki. Wszystko razem wymieszać i dodać czosnek oraz przyprawy. Chwilę poddusić i farsz jest gotowy.
3.Wylać z cukinii zgromadzoną w niej wodę. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak gotowy środek cukinii wypełnić przygotowanym farszem.
4.Ułożyć cukinię na blaszce wysmarowanej lekko oliwą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 35 minut ( cukinia musi być miękka).
Pod koniec pieczenia wyjąć cukinię i posypać startym żółtym serem i piec, aż ser się roztopi.
5.Najlepiej smakuje na gorąco z dodatkiem ryżu.
Porady
- zamiast pora można użyć cebuli,
- jeśli farsz jest za mało gęsty można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Komentarze