Ucierane ciasto śliwkowe

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto ucierana z nutą smaku rumowego ze śliwkami jest idealnym deserem na każdą okazję, ciasto jest doskonałą bazą do wielu owoców.........SMACZNEGO!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 5 sztuk "L",
    palma miękka 250 gram,
    cukier 3/4 szklanki,
    aromat rumowy 4 krople,
    mąka tortowa 2 szklanki,
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    śliwki 70 dag
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Ucierane ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane ciasto śliwkowe 1. Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę, olejek rumowy i mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 2 minuty na najwyższych obrotach.
  • Ucierane ciasto śliwkowe 2. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto.
  • Ucierane ciasto śliwkowe 3. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wygładzić wierzch.
  • Ucierane ciasto śliwkowe 4. Śliwki opłukać pod zimną wodą, przekroić na pół i usunąć pestki, układać gęsto na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować