Mocno śliwkowe ciasto ucierane

5 (2 ocen)

  • 57 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem...........SMACZNEGO!!!

  • 57 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6 sztuk "L",
    palma 15 dag miękka,
    cukier 1 3/4 szklanki,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    mąka tortowa 2 szklanki,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    śliwki 1 kg duże,
    cukier puder 1 szklanka,
    kwasek cytrynowy 3 szczypty,
    gorąca woda 2 -3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Mocno śliwkowe ciasto ucierane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mocno śliwkowe ciasto ucierane 1. Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.

    Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
  • Mocno śliwkowe ciasto ucierane 2. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek (duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę) skórką do dołu.

    Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
  • Mocno śliwkowe ciasto ucierane 3. Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować