Trafione-zatopione rogaliki z wanilią

0 (0 ocen)

Puszyste, mięciutki i pyyyyszne rogaliczki drożdżowe:) zapraszam serdecznie:))

Składniki:

  • 450 g mąki typ 450
    120 g margaryny
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1 opakowanie drożdży instant
    1 laska wanilii
    1 białko
    200 g konfitury pomarańczowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Desery Rogaliki

Trafione-zatopione rogaliki z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki ciasta 1. Do miski przesiać mąkę i cukier. Dodać drożdże oraz wyskrobane ziarenka wanilii. Wymieszać susze składniki.
  • dodać jajka 2. Margarynę roztopić a mleko podgrzać. Jajka roztrzepać w misce. Do miski z suchymi składnikami dodać jajka, oraz masło. Zacząć wyrabiać ciasto.
  • 3. Następnie stopniowo dodawać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta. Wyrabiać go do momentu aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk.
  • zatopić w wodzie 4. Włożyć je do plastikowego woreczka a woreczek do garnka z bardzo zimną wodą. Odstawić do momentu aż ciasto wypłynie i podwoi swoja objętość. Będzie to trwać około 30-60 minut.
  • pokroić na plastry 5. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić i uformować w gruby wałek. Wałek pokroić na plastry grubości 1 cm.
  • zrobić kulki 6. Każdy plaster uformować w kulkę.
  • nalożyc dzem 7. Kulkę rozwałkować na cienki placek. Na jednym z końców położyć 1 łyżeczkę dżemu i zwinąć ciasto ( wzdłuż krótszego boku) i nadać kształt rogalika.
  • 8. Położyć na blasze wyłożonej papierem i odłożyć na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.Następnie posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec rogaliki do zezłocenia około 20 minut. Studzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować