Tradycyjna zupa ogórkowa

5 (159 ocen)

Podaję ją z ziemniakami, jest pyszna!

Składniki:

  • zupa:
    1,5 l bulionu
    włoszczyzna
    pół szklanki śmietany 12 %
    2 łyżki mąki
    2 -3 ogórki kiszone
    woda z ogórków
    przyprawy według uznania
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę gotujemy w bulionie. Wywar przecedzamy, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą lub Kucharkiem. Następnie dolewamy trochę wody z ogórków (około pół szklanki). Gotujemy 10-15 minut, po czym śmietanę łączymy z mąką, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Śmietanę z mąką wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy zupę na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować