Tosty ze szpinakiem

4.5 (177 ocen)

  • 15 min

Idealne na niedzielne śniadania lub lekką kolację. Pyszne i efektowne.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
    250 g świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    4 jajka
    1 łyżka octu
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tosty Przekąski

Tosty ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać posiekany czosnek i umyty szpinak. Wszystko dusić razem ok 4 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Na łyżce oliwy podgrzać grzanki, aż się zarumienią.
  • 3. W między czasie zagotować wodę w garnku z 1 łyżką octu. Jajko rozbić do małego naczynia i delikatnie zsunąć do wrzącej wody (jak najbliżej wody). Następnie łyżką zbierać białko w kierunku żółtka. Gotować ok 3-4 min. Ważne by żółtko się rozlało po przecięciu nożem.
  • 4. Na gotowe grzanki wykładamy uduszony szpinak oraz jajko na sam wierzch. Jajko delikatnie posypać solą i pieprzem.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować