Tosty z jajecznicą

4.5 (201 ocen)

  • 5 min

Chrupiące grzanki, jajecznica i suszone w słońcu pomidory - to wspaniałe śniadanie na pochmurny dzień. Zawsze poprawiają mi nastrój kiedy muszę wyjść do pracy a za oknem pada.

  • 5 min

Składniki:

  • na jedną osobę:
    2 kromki chleba tostowego
    1 plasterek bekonu lub szynki
    2 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
    1 jajko
    1 łyżka oleju do smażenia
    odrobina posiekanego szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Tosty Grzanki

Tosty z jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb tostowy opiecz w tosterze na złoto. Jeśli nie masz tostera - rozgrzej patelnię, posmaruj kromki lekko oliwą i opiecz na patelni. Odłóż. Wlej na patelnię łyżkę oleju, wrzuć pokrojony bekon lub szynkę, podsmaż, dodaj posiekane pomidory. Podsmaż chwilę mieszając. Zmniejsz ogień, dodaj jajko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na wolnym ogniu mieszając aż jajko zetnie się do tego stopnia jaki lubisz. Jajecznicę wyłóż na grzanki, posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu. Aby przygotować danie dla większej liczby osób - weź odpowiednio więcej składników.

Porady

Jeśli lubisz ostre dania, dopraw jajecznicę pieprzem cayenne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować