Makaron z kurczakiem i brokułami

4.5 (154 ocen)

  • 10 min

To ulubiony makaron mojego dwuletniego synka.

  • 10 min

Składniki:

  • na 4 - 5 osób
    podwójny filet z kurczaka
    cebula dymka lub szalotka
    1 brokuł
    1 puszka groszku zielonego
    400 g makaronu
    300 ml słodkiej śmietanki 30 %
    2 - 3 kopiaste łyżki mascarpone
    olej do smażenia
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    sól, pieprz do smaku
    do posypania starty parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Pasty

Makaron z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę w dwóch garnkach - w dużym na makaron, dodając sól i łyżkę oliwy, w małym na zblanszowanie brokułów. Zanim woda się zagotuje dzielimy brokuła na różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy na chwilę. Makaron gotujemy we wrzątku al dente, brokuła blanszujemy przez około 1 minutę, pilnując by się nie rozgotował. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę lub szalotkę, krótko smażymy, dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy brokuła i odcedzony zielony groszek, chwilę smażymy mieszając. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy mascarpone. Mieszamy aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do sosu ugotowany makaron, mieszamy aby sos oblepił makaron. Podajemy od razu, posypane najlepiej startym świeżo parmezanem.

Porady

Jeśli nie masz mascarpone, dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i łyżkę masła. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz doprawić sos odrobiną soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować