na 4 - 5 osób
podwójny filet z kurczaka
cebula dymka lub szalotka
1 brokuł
1 puszka groszku zielonego
400 g makaronu
300 ml słodkiej śmietanki 30 %
2 - 3 kopiaste łyżki mascarpone
olej do smażenia
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz do smaku
do posypania starty parmezan
Makaron z kurczakiem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę w dwóch garnkach - w dużym na makaron, dodając sól i łyżkę oliwy, w małym na zblanszowanie brokułów. Zanim woda się zagotuje dzielimy brokuła na różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i odstawiamy na chwilę. Makaron gotujemy we wrzątku al dente, brokuła blanszujemy przez około 1 minutę, pilnując by się nie rozgotował. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę lub szalotkę, krótko smażymy, dodajemy kurczaka, podsmażamy, dodajemy brokuła i odcedzony zielony groszek, chwilę smażymy mieszając. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy mascarpone. Mieszamy aż sos stanie się gęsty i kremowy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do sosu ugotowany makaron, mieszamy aby sos oblepił makaron. Podajemy od razu, posypane najlepiej startym świeżo parmezanem.
Porady
Jeśli nie masz mascarpone, dodaj dwie łyżki gęstej śmietany i łyżkę masła. Jeśli lubisz wyraziste smaki, możesz doprawić sos odrobiną soku z cytryny.
Komentarze