Tortilla z szpinakiem

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Tortilla nie zawsze musi być z mięsem, równie dobrze smakuje w wegetariańskiej wersji, np. ze szpinakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 placki tortilli
    opakowanie szpinaku mrożonego
    ser żółty
    pół cebuli
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej

    sos czosnkowy:
    1-2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tortilla z szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy pod przykryciem na patelni, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.W osobnym garnku rozgrzewamy trochę oleju i rumienimy na nim cebulę, gdy się zeszkli dodajemy do szpinaku. Składniki na sos mieszamy ze sobą dodając rozgnieciony czosnek i koperek, przyprawiamy. Placki smarujemy sosem czosnkowym nakładamy szpinak, posypujemy startym żółtym serem i składamy na pół a następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Tortille zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, gdy z wierzchu nabiorą złotego koloru przewracamy je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekamy, aż druga strona także będzie złota. Możemy jeszcze po wyjęciu z pieca całość polać sosem czosnkowym. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować