Tort z Kubusiem Puchatkiem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort zrobiłam na roczek mojego synka Marcelka.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


    Bita śmietana:
    0,5 l śmietany 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. galaretki brzoskwiniowej
    5 połówek brzoskwini z puszki

    Poncz:
    1 szkl. przegotowanej i wystudzonej wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżka cukru

    Masa maślana:
    1 kostka masła
    1 szkl. cukru pudru

    Masa cukrowa:
    ok. 80 dag cukru pudru
    5 dag glukozy spożywczej w proszku
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny ( ja używam Palmy)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    olejek migdałowy ( pół buteleczki)

    Oraz:
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort z kubusiem puchatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (średnica 26 cm). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
  • 2. Poncz; Składniki ponczu wymieszać. Nasączyć placki biszkoptowe.
  • 3. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać tężejącą galaretkę. Delikatnie zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
  • 4. Pierwszy placek posmarować dżemem ( pół słoika). Wyłożyć połowę bitej śmietany. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu. Wyłożyć pozostałą śmietanę. Przyłożyć ostatnim plackiem. Odstawić do lodówki na godzinę.
  • 5. Masa maślana: Masło ( temperatura pokojowa) zmiksować z cukrem pudrem na gładki krem. Dokładnie posmarować nią schłodzony tort. Wstawić ponownie do lodówki ( najlepiej na kilka godzin, tak by na torcie powstała maślana skorupka).
  • 6. Masa cukrowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej ( nie wolno zagotować). Do rozpuszczonej żelatyny wsypać glukozę, wymieszać. Dodać margarynę mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą. Dodać olejek migdałowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do masy dodawać powoli przesiany cukier puder. Gdy masa będzie dosyć gęsta przełożyć na stolnicę, wyrabiać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosypując cukier puder. Tak przygotowaną masę rozwałkować, obłożyć nią tort. Z resztek zrobić ozdoby, dodając odpowiednie barwniki.

Porady

Masa cukrowa bardzo szybko wysycha, dlatego trzeba ją trzymać w szczelnym opakowaniu. Nie wolno nakładać masy cukrowej na bitą śmietanę, bo się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować