Tort Tofii

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo uwielbiam piec torty i placki już od małego dziecka przy tym bardzo mi to sprawia przyjemność gdy sama kombinuje ze składników upiec coś znakomitego;)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
    - 7 jaj,
    - 2/3 szklanki kakao,
    - 2/3 szklanki mąki pszennej,
    - 1 szklanka cukru,
    - szczypta soli,
    - do obsypania tortownicy: masło i bułka tarta.

    Składniki na krem:
    - 600 ml śmietany kremówki,
    - 2 śmietan-fixy,
    - konfitura porzeczkowa,
    -polewa o smaku krówka
    - poncz do nasączenia: można wybrać wódka, woda lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort tofii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Przez około 2 minuty ubijamy mikserem białka na wolnych obrotach z dodatkiem soli. Po dwóch minutach zwiększamy obroty, dodajemy po łyżce cukru. Na sam koniec ubijamy na najwyższych obrotach, by piana była sztywna i lśniąca.Zmniejszamy obroty, Dodajemy po 1 żółtku.Metalową łyżką mieszamy, powoli dodając dwukrotnie przesianą mąke i kakao.Wstawiamy do rozgrzanego do 170 piekarnika w tortownicy o średnicy 22-24 pieczemy 30 minut.
  • 2. Po upieczeniu, gorące ciasto w formie rzucamy na podłogę(wysokości kolan). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie już zimne kroimy na 3 blaty.
  • 3. Schłodzoną kremówkę miksujemy z dodatkiem śmietan-fixów. Pierwszy blat tortu nasączamy ponczem,smarujemy konfiturą, a następnie kremówką. Postępujemy identycznie z drugim blatem. Natomiast trzeci ostatni polewamy polewą o smaku toffi. Na końcu ładnie udekorować według swojego uznania ja udekorowałam kwiatuszkami.

Porady

najlepiej kremówkę przed ubiciem włożyć do zamrażarki chociaż na 3 minuty lepiej się będzie ubijać:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować