Tort rafaello z likierem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Torty to moja specjalność a ten tort nie ma sobie równych. To ulubiony tort wybierany na rodzinne imprezy, robiony przeze mnie wiele razy co pozwoliło mi udoskonalić jego recepturę tak żeby była idealna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na tortownice o średnicy 26cm.
    Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli

    Blat kokosowy:
    - 3 białka
    - 100g cukru
    - 150g kokosu

    Krem;
    - 400g masła/margaryny (ja daje kostke masła i kostke margaryny Kasia lub Palma)
    - 200g cukru pudru
    - 250g mleka w proszku
    - 2 łyżki żelatyny
    - 200g kokosu
    - 200g płatków migdałowych
    - 4 białka
    - butelka likieru kokosowego 350 ml (kupuje likier kokosowy canari sprawdzony do tego ciasta)

    Dodatkowo słoik dżemu ananasowego.

    Dekoracja wg uznania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort rafaello z likierem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokos i płatki migdałowe zalać całą butelką likieru kokosowego i odstawić na około godzinę.
  • 2. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną piane z solą i cukrem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku aż do połączenia. Odłożyć mikser i dodawać do piany mąki i proszek do pieczenia (przesiane), mieszać delikatnie łyżką aż do połączenia, na końcu dodać olej, wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem.
    Piec ok 35min w 180 stopni (do suchego patyczka).
  • 3. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i wmieszać kokos. Wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około 18-20min w 180 stopni (ma się zarumienić ale trzeba uważać żeby nie przesuszyć).
    Do tortownicy na dno daje zawsze papier do pieczenia,boków niczym nie smaruje ale trzeba uważać przy otwieraniu tortownicy żeby biszkopt albo blat kokosowy się nie połamał.
  • 4. Krem: Masło i margarynę ubijać mikserem aż zrobi się jasne i puszyste, dodawać do tego cukier puder, mleko w proszku i żelatyna w proszku (powoli cały czas miksując). Po połączeniu tych składników zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli masę z kokosu, migdałów i likieru. Całość miksować do dokładnego połączenia składników
    Osobno ubić na sztywno 4 białka i na końcu wmieszać łyżką pianę z białek do kremu.
  • 5. Przełożenie tortu od dołu:
    1. biszkopt (skropiony mocnym naparem z herbaty - wtedy jest bardziej wilgotny)
    2. na biszkopt wysmarować połowę dżemu
    3. na dżem wyłożyć część kremu
    4. przykryć blatem kokosowym
    5. blat kokosowy posmarować drugą połową dżemu
    6. znowu dać krem
    7. przykryć biszkoptem skropionym herbatą
    Na końcu dekoracja ;) Kremu jest sporo więc spokojnie wystarczy go na wypełnienie tortu i na obsmarowanie nim całego tortu dookoła.

Porady

Tort jest dość wysoki więc układanie go polecam w obręczy z tortownicy wtedy jest pewność że będzie prosty i nie rozjedzie się przy dodawaniu kolejnych warstw. Tort przechowywać w lodówce ale zdecydowanie lepiej będzie smakował jeśli około 30 minut przed podaniem wyciągniemy go z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować