Tort Pavlova z kremem cytrynowym

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort pięknie wygląda na talerzyku, a jeszcze lepiej smakuje.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaty bezowe :
    4 białka
    szczypta soli
    szklanka cukru
    łyżeczka soku z cytryny

    Krem cytrynowy :
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    3 żółtka
    50 g masła
    1/3 szklanki cukru
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    8 łyżek wody
    2 szklanki borówek
    szczypta żółtego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza Tort bezowy

Tort pavlova z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa faliste kręgi o średnicy około 20 cm. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera do momentu aż piana będzie sztywna. Następnie dodajemy po łyżce cukru i miksujemy aż cukier się całkowicie rozpuści. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy i wyciskamy bezę na narysowane okręgi tworząc fale. W jednym okręgu robimy większe wgłębienie, w którym będzie krem cytrynowy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczmy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 110C włączamy z termoobieg i pieczemy przez 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
  • 2. Krem: w rondelku miksujemy żółtka z cukrem, i podgrzewamy na wolnym ogniu, po czym dodajemy masło, sok i skórkę otartą z cytryny. Podgrzewamy do momentu aż krem zacznie gęstnieć i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i podgrzewamy aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce kremu cytrynowego, szczyptę barwnika i wlewamy ostudzoną żelatynę. Do rękawa cukierniczego wkładamy krem cytrynowy. Na talerzu wykładamy bezę z wgłębieniem, wyciskamy 3/4 kremu i wkładamy na 5 minut do zamrażalnika. Po tym czasie na krem wykładamy drugi blat bezowy, wyciskamy pozostały krem cytrynowy i dekorujemy borówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować