Tort ozdabiany masą cukrową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Staram się, żeby moje torty za każdym razem były inne. Ostatnio hitem są torty 3D właśnie z masy cukrowej. Nie mam zdolności plastycznych, ale na rynku jest tyle wykrojników, że to nie stanowi przeszkody, a efekt jest naprawdę fajny.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szkl. oleju roślinnego
    Krem:
    2 opakowania gotowego kremu waniliowego dr Otker
    600 ml mleka
    Masa lukrowa:
    użyłam gotowej masy dostepnej na allegro:
    100gr fioletowej
    100g pomarańczowej
    100g zielonej
    100g różowej ciemnej
    100g żółtej
    Pącz do nasączania biszkoptu:
    Sok z wyciśnietej połówki cytryny
    1 łyżka cukru
    200 ml wody przegotowanej
    Dla dorosłych można dodać 50ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ozdabiany masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Ubijamy pianę z białek na szytwno dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka, a następnie olej. Bierzemy drewnianą pałkę i delikatnie mieszamy z przesianą mąka i proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Po wystudzeniu biszkopta przekrajamy go na dwie równe części. Przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia wlewamy 600ml zimnego mleka i wsypujemy zawartość torebki. Miksujemy najpierw na najniższych obrotach potem na najwyższych przez 2 minuty. Przekładamy biszkopta nasączonego pączem. Cieńką warstwą smarujemy też brzegi i wierzch tortu, zeby masa cukrowa miała do czego się przykleć.
  • 3. Gotową masę lukrową ugniatamy przez woreczek foliowy w ręku, żeby się rozgrzała.Obwijamy wałek i deskę na któej będziemy rozwałkowywać masę folią sporzywczą. Rozwałkowujemy placki według pomysłu i wykrajamy kształty gotowymi foremkami. Na koniec wkładamy do lodówki i schładzamy na 2 godziny.

Porady

Trzeba szybko zdobić bo masa lubi zastygać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować