Wyjątkowy Tort na ten szczególny i długo wyczekiwany dzień w życiu. Jakim jest 18 ! Wygląda bardzo ładnie ,a smakuje jeszcze lepiej !Ja już spróbowałam ,teraz spróbuj Ty !!!!
2 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt ;
składniki ; 10 jajek , mąka pszenna 0,30 , kakao 0,05 , cukier kryształ 0,30 ,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia .
Wkładka kokosowa ; 6 jajek , cukier kryształ 18 dag , mąka pszenna 0,05 dag , wiórka kokosowe 0,18 dag .
Krem czekoladowo - orzechowy ; 1 szklanka cukru , 400 dag masła , 10 dag gorzkiej czekolady , 0,05 zmielonych włoskich orzechów , 6 jajek , 1 rumowy olejek.
Poncz; 0,5 szklanka wody , sok z 0,5 cytryny , 1 kieliszek spirytusu.
1.Wykonanie biszkoptu; 1. Białka ubić ,stopniowo wsypując cukier.
2. Następnie dodajemy po jednym żółtku , mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia ,wszystko razem wymieszać .
3. Do tak ubitej piany dodajemy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia ,mieszamy łyżką ,aby nie było grudek.
4.Ciasto wylać do dwóch tortownic ,piec w temperaturze 180 stopni C , przez 35 minut.
5. Biszkopty wyciągnąć i ostudzić .
Wykonanie wkładki kokosowej ;
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić na sztywną piane z cukrem kryształem .
3.Mąkę przesiać wymieszać z kokosem .
4.Do ubitej piany dodajemy mąkę zmieszaną z kokosem ,i mieszamy łyżką .
5. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopni C na złoty kolor .
6.Biszkopt wyciągnąć i wystudzić .
Wykonanie kremu czekoladowo -orzechowego ;
1. Jajka ubić na parze z cukrem .
2. Wsypać startą czekoladę i zmielone orzechy -wystudzić .
3.Dodac olejek rumowy.
4. Masło utrzeć na puch dodawać stopniowo po łyżce kremu.
5. Krem podzielić na 3 części.
6.Wykonanie poncz; wodę wymieszać ze spirytusem i sokiem z cytryny .
Przełożenie tortu;!
1. Biszkopt pierwszy -nasączyć ponczem .
2.krem czekoladowo -orzechowy .
3.Wkładka kokosowa - nasączyć ponczem .
4.krem czekoladowo -orzechowy.
5.Biszkopt drugi - nasączyć ponczem .
6.Tak złożony tort wykończyć kremem i rozetkami według uznania.
Komentarze