Tort Moniki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wyjątkowy Tort na ten szczególny i długo wyczekiwany dzień w życiu. Jakim jest 18 ! Wygląda bardzo ładnie ,a smakuje jeszcze lepiej !Ja już spróbowałam ,teraz spróbuj Ty !!!!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt ;
    składniki ; 10 jajek , mąka pszenna 0,30 , kakao 0,05 , cukier kryształ 0,30 ,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia .
    Wkładka kokosowa ; 6 jajek , cukier kryształ 18 dag , mąka pszenna 0,05 dag , wiórka kokosowe 0,18 dag .
    Krem czekoladowo - orzechowy ; 1 szklanka cukru , 400 dag masła , 10 dag gorzkiej czekolady , 0,05 zmielonych włoskich orzechów , 6 jajek , 1 rumowy olejek.
    Poncz; 0,5 szklanka wody , sok z 0,5 cytryny , 1 kieliszek spirytusu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu; 1. Białka ubić ,stopniowo wsypując cukier.
    2. Następnie dodajemy po jednym żółtku , mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia ,wszystko razem wymieszać .
    3. Do tak ubitej piany dodajemy mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia ,mieszamy łyżką ,aby nie było grudek.
    4.Ciasto wylać do dwóch tortownic ,piec w temperaturze 180 stopni C , przez 35 minut.
    5. Biszkopty wyciągnąć i ostudzić .
    Wykonanie wkładki kokosowej ;
    1. Żółtka oddzielić od białek.
    2. Białka ubić na sztywną piane z cukrem kryształem .
    3.Mąkę przesiać wymieszać z kokosem .
    4.Do ubitej piany dodajemy mąkę zmieszaną z kokosem ,i mieszamy łyżką .
    5. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopni C na złoty kolor .
    6.Biszkopt wyciągnąć i wystudzić .
    Wykonanie kremu czekoladowo -orzechowego ;
    1. Jajka ubić na parze z cukrem .
    2. Wsypać startą czekoladę i zmielone orzechy -wystudzić .
    3.Dodac olejek rumowy.
    4. Masło utrzeć na puch dodawać stopniowo po łyżce kremu.
    5. Krem podzielić na 3 części.
    6.Wykonanie poncz; wodę wymieszać ze spirytusem i sokiem z cytryny .
    Przełożenie tortu;!
    1. Biszkopt pierwszy -nasączyć ponczem .
    2.krem czekoladowo -orzechowy .
    3.Wkładka kokosowa - nasączyć ponczem .
    4.krem czekoladowo -orzechowy.
    5.Biszkopt drugi - nasączyć ponczem .
    6.Tak złożony tort wykończyć kremem i rozetkami według uznania.

Porady

Tort genialnie smakuje na drugi dzień .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować