Imieninowy moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
Do ubitych białek wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy
łyżką drewnianą: przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz żółtka utarte z cukrem, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.
2.WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypujemy wiórki, mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 st C. Rada: Ostrożnie należy wkład wyjmować z foremki, bo można go łatwo połamać...
3.KREM BUDYNIOWY: Odlewamy 200 ml mleka rozdrabniamy z sypkim budyniem, żółtkami, mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy rozdrobnione składniki, mieszamy do
czasu ugotowania budyniu, zdejmujemy z ognia ugotowany budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch stopniowo dodawając po łyżce zimnego budyniu.
4.PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na pierwszy blat biszkopta rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy kokosową bezą,
na bezę nakładamy drugą większą część kremu pozostawiając małą część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, wierzch wyłożyć pozostałą masą kremową, Posypać sypkim kakao przez drobne sitko.
Komentarze