Imieninowy Moniki

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto na moje dzisiejsze imieniny

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA BISZKOPT: ( należy upiec 2 takie biszkopty)
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    20 gram kakao
    tłuszcz i bułka tarta do foremki
    NA WKŁADKE KOKOSOWĄ:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    200 gram wiórków kokosowych
    1 łyżka oleju do natłuszczenia + 1 papier do pieczenia o wymiarach 40 x 25 cm
    KREM BUDYNIOWY:
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki tortowej
    5 żółtek
    5 łyżek cukru
    250 gram masła
    DEKORACJA:
    2 łyżki kakao
    OPRÓCZ TEGO
    blaszka 40 x 25 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Imieninowy moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier.
    Do ubitych białek wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy
    łyżką drewnianą: przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz żółtka utarte z cukrem, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
    W ten sam sposób upiec drugi biszkopt.
  • 2. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypujemy wiórki, mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 40 x 25 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 st C. Rada: Ostrożnie należy wkład wyjmować z foremki, bo można go łatwo połamać...
  • 3. KREM BUDYNIOWY: Odlewamy 200 ml mleka rozdrabniamy z sypkim budyniem, żółtkami, mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy rozdrobnione składniki, mieszamy do
    czasu ugotowania budyniu, zdejmujemy z ognia ugotowany budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch stopniowo dodawając po łyżce zimnego budyniu.
  • 4. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Na pierwszy blat biszkopta rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy kokosową bezą,
    na bezę nakładamy drugą większą część kremu pozostawiając małą część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, wierzch wyłożyć pozostałą masą kremową, Posypać sypkim kakao przez drobne sitko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować