Tort miodowo-kawowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Na urodziny to koniecznie tort ale trochę inny niż tradycyjny bo z płyt miodowych biszkoptu i śmietany kawowej

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto miodowe
    30 dkg mąki
    15 dkg cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    1 żółtko
    15 dkg masła
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    słupki migdałowe

    składniki biszkoptu kakaowego
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 szczypta proszku do pieczenia

    Dodatkowo
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku
    dzem z czarnej porzeczki
    750 ml śmietana 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    5 łyżek cukru
    do dekoracji
    orzechy ziemne prażone siekane i wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort miodowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło z cukrem i miodem przestudzić.
    Do masy wbijamy jajko dajemy żółtko,wsypujemy mąkę a sodę mieszamy
    z śmietaną i wlewamy do mąki.Zagniatamy ciasto dzielimy na dwie
    częśći. Tortownicę 30 cm wykładamy papierem dajemy porcję ciasta
    nakłuwamy widelcem .Pieczemy około 12 minut 175 st.
    Tak samo robimy z drugą częścią ciasta tylko tyle że na górę
    sypiemy słupki migdałowe które wciskamy lekko w ciasto i pieczemy.
    Ubijamy białka dosypujemy powoli cukier cały czas ubijamy.Do dobrze
    ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
    Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do
    pieczenia.Mieszamy.
    Biszkopt pieczemy w takiej samej tortownicy co płyty miodowe 20 minut 175
    st.
  • 2. Ubijamy białka dosypujemy powoli cukier cały czas ubijamy.Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Mieszamy. Biszkopt pieczemy w takiej samej tortownicy co płyty miodowe 20 minut 175 st.
  • 3. Kawę rozpuszczamy wrzątkiem i studzimy.
    Zelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy ąż
    napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści
    studzimy lekko
    Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę
    następnie kawę.

    Dolną płytę bez migdałów smarujemy dżemem z czarnej porzeczki
    zakładamy obręcz aby śmietana nie wyciekła wlewamy porcję śmietany
    nakładamy biszkopt i znowu porcja śmietany na górę nakładamy płytę
    z migdałami.
    Zostawiamy trochę śmietany aby póżniej posmarować boki tortu i
    posypać .Jak śmietana zastygnie zdejmujemy obręcz a boki smarujemy
    pozostałą śmietaną i obsypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z
    siekanymi orzeszkami.Tort trzeba przygotować dzięń wcześniej
    Górę tortu dekorujemy polewą czekoladową...

    POLECAM!!!

Porady

Tort trzeba przygotować dzień wczesniej przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować