Tort miodowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić masło z cukrem i miodem przestudzić.
Do masy wbijamy jajko dajemy żółtko,wsypujemy mąkę a sodę mieszamy
z śmietaną i wlewamy do mąki.Zagniatamy ciasto dzielimy na dwie
częśći. Tortownicę 30 cm wykładamy papierem dajemy porcję ciasta
nakłuwamy widelcem .Pieczemy około 12 minut 175 st.
Tak samo robimy z drugą częścią ciasta tylko tyle że na górę
sypiemy słupki migdałowe które wciskamy lekko w ciasto i pieczemy.
Ubijamy białka dosypujemy powoli cukier cały czas ubijamy.Do dobrze
ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do
pieczenia.Mieszamy.
Biszkopt pieczemy w takiej samej tortownicy co płyty miodowe 20 minut 175
st.
2.Ubijamy białka dosypujemy powoli cukier cały czas ubijamy.Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Mieszamy. Biszkopt pieczemy w takiej samej tortownicy co płyty miodowe 20 minut 175 st.
3.Kawę rozpuszczamy wrzątkiem i studzimy.
Zelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i zostawiamy ąż
napęcznieje następnie zalewamy wrzątkiem mieszamy aż się rozpuści
studzimy lekko
Ubijamy śmietanę z cukrem pod koniec ubijania wlewamy żelatynę
następnie kawę.
Dolną płytę bez migdałów smarujemy dżemem z czarnej porzeczki
zakładamy obręcz aby śmietana nie wyciekła wlewamy porcję śmietany
nakładamy biszkopt i znowu porcja śmietany na górę nakładamy płytę
z migdałami.
Zostawiamy trochę śmietany aby póżniej posmarować boki tortu i
posypać .Jak śmietana zastygnie zdejmujemy obręcz a boki smarujemy
pozostałą śmietaną i obsypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z
siekanymi orzeszkami.Tort trzeba przygotować dzięń wcześniej
Górę tortu dekorujemy polewą czekoladową...
POLECAM!!!
Porady
Tort trzeba przygotować dzień wczesniej przed podaniem
Komentarze