Tort McQuin Zygzak

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

KAŻDY MAŁY CHŁOPIEC MARZY O TORCIE SAMOCHODZIE MCQUINIE ZYGZAKU

  • 4 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT SZT 1:
    9 JAJ
    1,5 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
    3/4 SZKL. MAKI ZIEMNIACZANEJ
    1,5 ŁYŻECZKI PR. DO PIECZENIA
    2 SZKL. CUKRU
    1,5 ŁYŻKI OCTU

    KREM DO PRZEŁOŻENIA:
    0,5 L ŚMIETANY 30%
    2 TABLICZKI BIAŁEJ CZEKOLADY
    2 ŚNIEŻKI 60 G
    PUSZKA BRZOSKWIŃ

    BAZA POD MASĘ PLASTYCZNĄ:
    125G MIĘKKIEGO MASŁA
    500G CUKRU PUDRU
    2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
    4-5 ŁYŻEK MLEKA

    MASA PLASTYCZNA:
    1,5 KG CUKRU PUDRU
    54G PLANTY
    150G GLUKOZY W PROSZKU
    18G ŻELATYNY
    90 ML WODY
    AROMAT WANILIOWY

    BARWNIKI:
    CZERWONY
    CZARNY
    ŻÓŁTY
    NIEBIESKI
    BRĄZOWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mcquin zygzak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO, DODAJEMY CUKIER I UBIJAMY NA GŁADKA MASĘ. DO ŻÓŁTEK WLEWAMY OCET I PR. DO PIECZENIA SZYBKO MIESZAMY. GDY PODROSNĄ DODAJEMY DO BIAŁEK ORAZ MĄKI I DELIKATNIE ŁĄCZYMY SZPATUŁKĄ.WYKŁADAMY DO DUŻEJ PROSTOKĄTNEJ BLACHY. BLACHĘ WYKŁADAMY NA DNIE PAPIEREM- NIE NATŁUSZCZAMY BLACHY! PIECZEMY W 170*C OK. 35-40 MIN. W TEN SAM SPOSÓB PRZYGOTOWUJEMY DRUGI BISZKOPT.
    KREM DO PRZEŁOŻENIA:
    DO ZWILŻONEGO WODĄ GARNKA WLEWAMY ŚMIETANKĘ I POŁAMANE KOSTKI CZEKOLADY. OGRZEWAMY DO ROZPUSZCZENIA - NIE ZAGOTOWAĆ! SCHŁODZIĆ W LODÓWCE DO NASTĘPNEGO DNIA. NASTĘPNIE WSYPUJEMY ŚNIEŻKI I MIKSUJEMY NA SZTYWNO.
    BAZA POD MASĘ PLASTYCZNĄ:
    MIĘKKIE MASŁO UCIERAMY NA PUSZYSTO, DOSYPUJEMY STOPNIOWO CUKIER PUDER I CUKIER WANILIOWY. DOLEWAJĄC PO ŁYŻCE MLEKA.
    MASA PLASTYCZNA:
    WLEWAMY DO RONDLA WODĘ I WSYPUJEMY ŻELATYNĘ. ODSTAWIAMY NA 10 MIN. DO NAPĘCZNIENIA. DODAJEMY PLANTĘ I GLUKOZĘ I OGRZEWAMY NA MAŁYM OGNIU DO ROZPUSZCZENIA- NIE ZAGOTOWAĆ!.
    DO MISKI Z CUKREM PUDREM WLEWAMY MIESZANKĘ MAŁYM STRUMIENIEM JEDNOCZEŚNIE MIESZAJĄC.DODAJEMY KILKA KROPEL AROMATU I WSZYSTKO WYKŁADAMY NA STÓŁ I ZAGNIATAMY DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA. WRAZIE POTRZEBY POSYPUJEMY CUKREM PUDREM. MASA NIE MOŻE SIĘ KLEIĆ MOCNO DO RĄK. TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ ZAWIJAMY SZCZELNIE W FOLIĘ SPOŻYWCZĄ.
    3/4 CZĘŚCI BARWIMY NA KOLOR CZERWONY, RESZTĘ ODPOWIEDNIO DZIELIMY I BARWIMY NA POZOSTAŁE KOLORY. PAMIĘTAJĄC O POZOSTAWIENIU BIAŁEJ MASY NA OCZY, ŚWIATŁA I ZĘBY.
    WYKONANIE:
    UPIECZONE BISZKOPTY UKŁADAMY JEDEN NA DRUGIM I KSZTAŁTUJEMY ODCINAJĄC Z KAŻDEGO ROGU NIEWIELKIE TRÓJKĄTY. ODCINAMY POD SKOSEM DACH I WYRÓWNUJEMY NA KSZTAŁT SAMOCHODU. DOLNY PLACEK PRZECINAMY WZDŁUŻ, PRZEKŁADAMY KREMEM I KAWAŁKAMI BRZOSKWIŃ. TAK PRZEKŁADAMY CAŁY TORT I WSZYSTKIE ELEMENTY. OBSMAROWUJEMY RÓWNO BAZĄ POD LUKIER PLASTYCZNY I ODSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA 1 GODZINĘ.CZERWONĄ MASĘ ROZWAŁKOWUJEMY DOŚĆ CIENKO I NAKŁADAMY NA TORT, DOCISKAJĄC RĘKĄ.RESZTĘ ODCINAMY. Z RESZTY ZABARWIONEJ MASY WYCINAMY POZOSTAŁE ELEMENTY I PRZYKLEJAMY NA BIAŁKO.

Porady

BISZKOPTY NAJLEPIEJ UPIEC DZIEŃ WCZEŚNIEJ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować