Tort Zygzak

4.5 (192 ocen)

  • 1 min

Tort upiekłam na trzecie urodziny synka. Był bardzo zadowolony :)

  • 1 min

Składniki:

  • biszkopt jasny: ( 22 x 22 )
    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    2 kremy do torów w proszku (waniliowy i śmietankowy)
    po 300 ml mleka do każdego oraz po 3 czubate łyżki margaryny śniadaniowej
    2 łyżeczki kakao

    nasączenie:
    2 cytryny
    szklanka wody
    2 łyżki cukru

    dodatkowo:
    dżem wiśniowy i z jasnych śliwek
    około 1/2 tabliczki białej czekolady
    barwniki spożywcze
    żółte wiórka kokosowe
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Tort zygzak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać przesiana mąkę z proszkiem. Piec około 50 min w 180 stopniach.
    Analogicznie przygotować ciasto na biszkopt ciemny dodają na koniec kakao.
    Oba przeciąć na dwie części.
  • 2. Kremy:
    Do 300 ml zimnego mleka wsypać zawartość opakowania waniliowego kremu. Miksować przez kilka minut. następnie dodać miękką margarynę.
    Tak samo przygotować krem śmietankowy.
    Do połowy kremy śmietankowego dodać kakao.
  • 3. Cytryny pokroić w plastry, zalać wodą, wsypać cukier i zagotować. Po przestudzeniu przecedzić.
  • 4. Na desce położyć ciemny biszkopt, nasączyć, posmarować jasnym dżemem i kremem waniliowym. Następnie biszkopt jasny, nasączenie, dżem wiśniowy, krem kakaowy, biszkopt ciemny, nasączenie, dżem śliwkowy, krem waniliowy, biszkopt jasny, nasączenie.
  • 5. Do części pozostałej śmietankowej masy dodać zielony barwnik. Posmarować górę tortu. Boki na żółto i obsypać wiórkami. Niebieskim kremem ozdobić brzegi.
  • 6. Na papierze do pieczenia odrysować samochód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi barwnikami. Końcówką łyżeczki nakładać kolorową czekoladę. W ten sposób "pokolorować" cały samochód. Całość włożyć do zamrażalnika na kilkanaście minut. Kiedy czekolada będzie odklejała się od papieru, delikatnie przełożyć ja na tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować