Zapiekanka makaronowa z cukinią i farszem z mięsa mielonego podana w niecodziennej formie tortu. Smakuje pysznie, wygląda efektownie - czego chcieć więcej?
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
3 cukinie
1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
2 cebule
1 czerwona papryka
500 g przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów pelati
200 g sera żóltego mozzarella lub gouda
oliwa
oregano suszone
sól
pieprz
Tort makaronowy z cukinią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz mięsny. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso mielone i smażymy. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzy, oregano, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewamy, aż pomidory z puszki się rozpadną, a farsz się zredukuje i zagęści. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Przygotowujemy cukinię: kroimy ją w dość cienkie plasterki, przyprawiamy z obu stron solą, posypujemy oregano, polewamy oliwą. Cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temp. 180 st. C przez 10 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowany makaron odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce.
Tortownicę natłuszczamy. Układamy kolejno warstwami: plastry cukinii, makaron, farsz mięsny, plastry cukinii, makaron, farsz mięsny. Wierzch tortu posypujemy serem. Tort wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. 15 minut. Po wyjęciu tortu z piekarnika zdejmujemy ranty tortownicy. Zapiekankę kroimy na porcje.
Komentarze