1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka. Ubijać i dodawać powoli, najlepiej przez sitko resztę składników. Wyłożyć na formę okrągła o średnicy 22 cm. Piec w 180 stopni C przez 35 minut.
Pałąk
Z ciasta karpatkowego uformować pałąk i wypiec w piekarniku
Krem
Rozmieszać w misce margarynę i masło na jednolitą masę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cały cukier. Po rozpuszczeniu cukru, dodać żółtka. Gotową pianę stopniowo dodawać do masy z masła i margaryny. Po wmieszaniu w masę całej piany, dodajemy sok z cytryn i alkohol.
Wykonanie koszyka
Z biszkoptu formujemy kształt koszyka. Następnie przekrawamy biszkopt na 3-4 części. Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z sokiem z cytryny i nakładamy krem. Następnie obsmarowujemy cały biszkopt kremem. Dokoła koszyka układamy rurki, uprzednio je przycinając. Rurki stawiamy pionowo, tworząc dokoła tortu palisadę. Wbijamy w koszyk pałąk. Dekorujemy górę koszyka listkami i kwiatkami.
Porady
Wszystkie wyroby z marcepanu w tortach, wykonuję samemu.
Komentarze