Tort kokosowo-śmietankowy

4.5 (177 ocen)

Lekki i delikatny, rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jaj,
    - 3/4 szkl. maki pszennej,
    - 1/4 szkl. maki ziemiaczanej,
    - 2 łyżki kakako,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka octu,
    - 2 łyżki wody,
    - 3/4 szkl. cukru
    Krem budyniowo-kokosowy:
    - 1/2 l mleka +3/4 szkl.,
    - 2 op. budyniu waniliowego bez cukru,
    - ok. 250 g wiórków kokosowych,
    - 200 g margaryny,
    - 1/2 szkl. cukru,
    - 1 opakowanie cukry wanilinowego.
    Krem smietankowy:
    - 1/2 l śmietanki 30%,
    - 3 łyżki żelatyny
    - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - 1/2 szkl. cukru.
    Poncz:
    kilka kropel olejku wanilinowego,
    pół szklanki gorącej wody
    Dodatkowo: dżem wiśniowy, uprażone na suchej patelni migdały, polewa czekoaldowa
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b6piew 1. Biszkopt: zółtka ucieramy z cukrem, wodą i octem an pianę. Obie mąki i kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie pod koniec ucierania żółtek dodajemy po 1 łyżce mąki (cały czas mieszając). Z białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C pieczemy przez ok. 30 min. Upieczone ciasto wystudzamy, a następnie kroimy na 3 części.
    Krem budyniowo-waniliowy:1/2 l mleka gotujemy, wsypujemy wiórki, cukier i cukier i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min., dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szkl. mleka i wlewamy do mleka z wiórkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
    Krem śmietankowy: żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i rozpuszczona żelatynę. Ubijamy jeszcze przez chwile do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy startą na średnich oczkach czekoladę.
    Pokrojone wcześniej na 3 części ciasto nasączamy zimnym ponczem. Wykonanie: ciasto-dżem-masa śmietankowa-ciasto-dżem-masa kokosowo-budyniowa-ciasto-dżem-masa śmietankowa z wiórkami czekoladowymi. Na wierzch ciasta rozsypujemy wcześniej uprażone migdały i polewamy czekoladą, robiąc kleksy.
    odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować