Tort kokosowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: zółtka ucieramy z cukrem, wodą i octem an pianę. Obie mąki i kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie pod koniec ucierania żółtek dodajemy po 1 łyżce mąki (cały czas mieszając). Z białek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C pieczemy przez ok. 30 min. Upieczone ciasto wystudzamy, a następnie kroimy na 3 części.
Krem budyniowo-waniliowy:1/2 l mleka gotujemy, wsypujemy wiórki, cukier i cukier i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 min., dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szkl. mleka i wlewamy do mleka z wiórkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Krem śmietankowy: żelatynę moczymy w 4 łyżkach ciepłej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i rozpuszczona żelatynę. Ubijamy jeszcze przez chwile do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy startą na średnich oczkach czekoladę.
Pokrojone wcześniej na 3 części ciasto nasączamy zimnym ponczem. Wykonanie: ciasto-dżem-masa śmietankowa-ciasto-dżem-masa kokosowo-budyniowa-ciasto-dżem-masa śmietankowa z wiórkami czekoladowymi. Na wierzch ciasta rozsypujemy wcześniej uprażone migdały i polewamy czekoladą, robiąc kleksy.
odstawiamy do schłodzenia na ok. 2 godziny
Komentarze