Bananowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Herbatniki miksujemy w blenderze
Margaryny rozpuszczamy, dodajemy do herbatników. Wszystko mieszamy do powstania " papki". Wykładamy na blaszke, dociskamy i wkładamy do lodówki.
Masa serowa: 5- 6 bananów obieramy i odwazamy 500g. Miksujemy blenderem na puree. Mieszamy z sokiem z cytryny.
Dodajemy twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Miksujemy na jednolitą masę. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy do tortownicy.
Piezemy w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu, sernik pozostawiamy , przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włkładany do lodówki na parę godz. lub całą noc.
Polewa czekoladowa: Czekaolade rozpyszczamy w kapieli wodnej, dodajemy smietane. Wszystko mieszamy, polewamy ciasto.
Opcjonalnie ciasto można posypac uprażonymi wiórkamu kokosowymi.
Komentarze