Bananowy sernik

0 (0 ocen)

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika przepis wart wypróbowania.

Składniki:

  • Spód:
    3-4 paczki tradycyjnych herbatników,
    kostka margaryny.

    Masa serowa:
    1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka,
    5 dojrzałych bananów
    4 jajka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru*
    170g cukru
    cukier wanilinowy,
    1 łyżeczka soku z wycisnietej cytryny.



    Polewa:
    tabliczka czekolady mlecznej,
    2 łyzki kwaśnej śmietany.

Bananowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki miksujemy w blenderze
    Margaryny rozpuszczamy, dodajemy do herbatników. Wszystko mieszamy do powstania " papki". Wykładamy na blaszke, dociskamy i wkładamy do lodówki.
    Masa serowa: 5- 6 bananów obieramy i odwazamy 500g. Miksujemy blenderem na puree. Mieszamy z sokiem z cytryny.
    Dodajemy twaróg, jajka, cukier i budynie w proszku. Miksujemy na jednolitą masę. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników.
    Masę serową wylewamy do tortownicy.
    Piezemy w nagrzanym piekarniku około 50 min. w temperaturze 180°C.
    Po upieczeniu, sernik pozostawiamy , przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia. Kolejno włkładany do lodówki na parę godz. lub całą noc.

    Polewa czekoladowa: Czekaolade rozpyszczamy w kapieli wodnej, dodajemy smietane. Wszystko mieszamy, polewamy ciasto.
    Opcjonalnie ciasto można posypac uprażonymi wiórkamu kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy