Tort cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka, dodać cukier, żółtka i resztę składników. Ciasto podzielić na 2 części, piec po 30 min każde w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasta wystudzić i przekroić na 2 części, by powstały 4 cienkie biszkopty.
2.Ubić białka, dodać cukier i resztę składników, piec 20 min w temp. 180 C.
3.Ubić białka, dodać cukier, żółtka i resztę składników, piec 30 min.w 180 C. Po przestudzeniu przekroić na dwie części.
4.Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i budyń wymieszać w 0,5 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać rozmieszany budyń. 50 dag masła roślinnego utrzeć, dodać przestudzony budyń oraz 15 dag cappuccino orzechowego. Można dodać kilka kropli wódki do smaku.
5.Przekładamy:
ciasto kakaowe smarujemy powidłami śliwkowymi (połowa słoika 0,3 l) przykrywamy drugim ciastem kakaowym, smarujemy masą, następnie ciasto orzechowe, dalej masa, ciasto kokosowe, następnie masa, drugie ciasto orzechowe, masa, 3 ciasto kakaowe, smarujemy drugą połowę powideł i przykrywamy 4 ciastem. Wierzch i boki smarujemy masą, można posypać kakao i ozdobić według uznania. Smakuje wyśmienicie, idealny na przyjęcia.
Komentarze