1.1.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i ubijamy. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, proszek do pieczenia, ocet i ubijamy do białości. Białka łączymy z żółtkami dodajemy obydwie przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt do dużej prostokątnej formy i do dwóch jednakowych małych miseczek żaroodpornych wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 min. w temp. 180 st. Po upieczeni studzimy i przekrawamy na pół zarówno duży biszkopt jak i małe. Z dużego wykrawamy kształt klatki.
2.Robimy poncz - wszystkie składniki ponczu mieszamy i nasączamy wszystkie biszkopty.
3. Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach ,każdą w 1 szkl. wody i pozostawiamy do wystudzenia . Galaretka ma być mocno zimna ale nie stężała.
4. Ubijamy 1 litr śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy, dzielimy śmietanę na pół . Do jednej części dodajemy żółtą galaretkę - miksujemy. Do drugiej części dodajemy czerwoną galaretkę - miksujemy.
5.Układamy; biszkopt-połowa dżemu-masa żółta(biała)-masa różowa-biszkopt. W miejscu biustu układamy szersze części miseczek każdą z nich smarujemy dżemem- masa biała - masa różowa- węższe części miseczek biszkoptu.
5.Masa cukrowa; Żelatynę rozpuszczamy w 50ml. wody dodajemy glukozę i cukier puder i wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy po szczypcie barwników i zagniatamy - gotową wałkujemy i obkładamy tort.
6.Ubijamy 250ml. śmietany dodajemy cukier puder z śmietan fiksem - mieszamy dekorujemy tort za pomocą szprycownicy tworząc bikini. Resztę śmietany barwimy np. na niebiesko i wykańczamy tort. Serduszko układamy z perełek cukrowych. Smacznego!!!
Porady
Nie należy kłaść masy cukrowej bezpośrednio na śmietanę. Śmietana powoduje rozpuszczanie się masy.
Komentarze