Tort Bikini

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Coś dla panów.....wzbudza największe zainteresowanie wśród tortów.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jaj
    16 łyżek cukru
    16 łyżek mąki tortowej
    8 łyżek mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    2 łyżki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA;
    1 litr śmietany 30%
    1 galaretka czerwona
    1 galaretka żółta
    dżem wiśniowy
    PONCZ:
    1 szkl. gotowanej wody
    1 łyżka cukru
    sok wyciśnięty z pół cytryny
    2 krople aromatu arakowego
    kieliszek spirytusu
    DEKORACJA:
    250 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    1 śmietan fiks
    MASA CUKROWA;
    400g cukru pudru
    3 łyżki glukozy
    3 łyżki żelatyny
    barwniki pomarańczowy i brązowy
    perełki cukrowe



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bikini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i ubijamy. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, proszek do pieczenia, ocet i ubijamy do białości. Białka łączymy z żółtkami dodajemy obydwie przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy biszkopt do dużej prostokątnej formy i do dwóch jednakowych małych miseczek żaroodpornych wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 min. w temp. 180 st. Po upieczeni studzimy i przekrawamy na pół zarówno duży biszkopt jak i małe. Z dużego wykrawamy kształt klatki.
    2.Robimy poncz - wszystkie składniki ponczu mieszamy i nasączamy wszystkie biszkopty.
    3. Galaretki rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach ,każdą w 1 szkl. wody i pozostawiamy do wystudzenia . Galaretka ma być mocno zimna ale nie stężała.
    4. Ubijamy 1 litr śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy, dzielimy śmietanę na pół . Do jednej części dodajemy żółtą galaretkę - miksujemy. Do drugiej części dodajemy czerwoną galaretkę - miksujemy.
    5.Układamy; biszkopt-połowa dżemu-masa żółta(biała)-masa różowa-biszkopt. W miejscu biustu układamy szersze części miseczek każdą z nich smarujemy dżemem- masa biała - masa różowa- węższe części miseczek biszkoptu.
    5.Masa cukrowa; Żelatynę rozpuszczamy w 50ml. wody dodajemy glukozę i cukier puder i wyrabiamy na jednolitą masę dodajemy po szczypcie barwników i zagniatamy - gotową wałkujemy i obkładamy tort.
    6.Ubijamy 250ml. śmietany dodajemy cukier puder z śmietan fiksem - mieszamy dekorujemy tort za pomocą szprycownicy tworząc bikini. Resztę śmietany barwimy np. na niebiesko i wykańczamy tort. Serduszko układamy z perełek cukrowych. Smacznego!!!

Porady

Nie należy kłaść masy cukrowej bezpośrednio na śmietanę. Śmietana powoduje rozpuszczanie się masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować