1. BISZKOPT
- białka ubić, dodać powoli cukier, potem dodawać pojedynczo żółtka do piany miksując na wolniejszych obrotach
- na koniec przesianą i wymieszaną mąkę z kakao wsypać i delikatnie miksować na małych obrotach
- rozgrzać piekarnik do 170’C i piec 35-40 min (zawsze wychodzi i to bez proszku do pieczenia! ;))
- wystudzić biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przekroić na 3 części nitką
2. KREM
- Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać krem śmietankowy w proszku i miksować przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodac wcześniej utarta margarynę
3. PONCZ
- Soplica wisniowa nasączyć każdą warstwę biszkoptu z obu stron
4. PRZYGOTOWANIE
- Pierwszy biszkopt układamy na dole, wykładamy pół masy śmietanowej i połowę wiśni i przykrywamy kolejnym biszkoptem, wykładamy kolejną część masy, układamy pozostałe wiśnie, przykrywamy biszkoptem, najlepiej żeby na wierzchu był biszkopt ze spodu
-Polać polewą czekoladową, udekorować i na koniec tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc
Komentarze