Tort ananasowy z migdałowym krokantem.

0 (0 ocen)

Jest on najbardziej lubianym tortem w mojej rodzinie.Biszkopt, tym razem upiekłem wg przepisu Rafała Mroza. Upiekł się pięknie, a sposób niecodzienny

Składniki:

  • 5 jaj
    ¾ szkl. cukru
    ¾ szkl. mąki pszennej 450
    ¼ szkl. mąki ziemniaczanej

    Białka oddzielić od żółtek i schłodzić razem z miską w lodówce.
    Ubić ze szczyptą soli na gładką, sztywną masę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
    Utrzeć żółtka i połączyć delikatnie z białkami.
    Mąki przesiać 2-3 razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
    Teraz niespodzianka! Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2 razy. Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min. przy uchylonych drzwiczkach.
    Następnego dnia przekroić biszkopt na 3 plastry , nasączyć sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie migdałowym krokantem. Przepis na krokant podałem już wcześniej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ananasowy z migdałowym krokantem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem maślany.
    2 kostki masła
    2 żółtka
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    sok z 1 cytryny
    1 puszka ananasów
    Żółtka z cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.
    Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę cukrową . Na końcu ucierania dodać sok z cytryny.
    Nasączone plastry biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki ananasem.
    Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.

    Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.
    Generalnie biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy, śmietana czy dżem. Wierzch można posypać bakaliami, polać czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi owocami. Możemy biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe ciastka tortowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować