Torcik z adwokatem otoczony rurkami

4.5 (140 ocen)

Każdy jubilat będzie nim zachwycony:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka,
    1/3 szkl. cukru,
    szkl. mąki pszennej,
    5 łyżek oleju,
    3 łyżki wody,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem adwokatowy:
    250 g serka mascarpone,
    200 ml adwokatu,
    200 g białej czekolady,
    1 łyżeczka żelatyny,
    5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki.

    Dekoracja:
    400 ml śmietanki 30%,
    śmietan-fix,
    3 łyżki cukru pudru,
    30 dag rurek waflowych z nadzieniem kakaowym.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z adwokatem otoczony rurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, olej i wodę. Na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 25 cm. piec ok. 20 min w temp. 180st. Przestudzić.
  • 2. Serek utrzeć z adwokatem, dodać stopioną czekoladę. Żelatynę rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Lekko przestudzić i dodać do masy adwokatowej. Delikatnie wymieszać. Spód biszkoptowy posmarować dżemem, następnie wyłożyć masę adwokatową na ciasto. Schładzać ok. 4-5 godz.
  • 3. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować za pomocą szprycy. Następnie małymi rurkami obłożyć boki tortu. Ciasto mocno schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować