Torcik warzywny

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Przepis wymyśliłam sama, ponieważ lubię pitrasić w kuchni ,więc pomyślałam dlaczego by nie spróbować zrobić tortu ale innego-warzywnego.Dla męża robię taki sam ale z mięsem.Torcik smakuje wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • zrobić ciasto na naleśniki ;
    Usmażyć naleśniki ok 7-8szt
    mąka na "oko,woda lekko gazowana, mleko, 2 jaja, sól,olej.Wszystko zmiksować na konsystencję śmietany gęstej.


    -szpinak mrożony 2 op. lub świeży(4 pęczki)
    -4 łyżki śmietany gęstej
    -cebula
    -czosnek 4-5 zabków
    -feta
    -sól,pieprz
    -pomidory w puszce z bazylią
    -groszek konserwowy 1 szklanka
    -ser tarty ok. 40dag.



Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik warzywny 1. na farsz
    - cebulkę zeszklić w rondelku, dodać 4 ząbki czosnku..przeciśniete przez praske.lub wiecej(jak kto lubi) dodać szpinak mrożony troszkę pogotować.Dodac fetę rozdrobniona ..posolić troszkę (uwaga feta jest już słona) i popieprzyć.. do gotowego farszu dodać śmietanę ..można zagęścić farsz odrobina mąki..(żeby nie był leisty)

    w okrągłej blaszce wysmarowanej masłem, lub odrobiną oliwy układać kolejno naleśnik, farsz, co 2 gi nalesnik dodawać groszek i troszkę pomidorów z puszki .Na każde "piętro po farszu posypać troszke startym serem, aż skończy sie farsz i naleśniki. Na koniec ułożyć naleśnik i wyłożyć pomidory w puszce (doprawić sola i pieprzem) i na to ser starty...

    zapiec w temp. ok 180*c/ 20min
    na koniec jak się upiecze posypać posiekanym szczypiorkiem:)pokroić na porcje dopiero jak wystygnie.:)

    SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować