Tort Pischinger

4.5 (160 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeden z kulinarnych przebojów kuchni austriackiej-tort Pischinger.Niebiański smak,a dzięki dużej ilości czekolady rozpływający sie w ustach i umilający zimowe wieczory.Taki podwieczorek to rozkosz...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - andruty (okragłe wafle): 1 opakowanie
    - czekolada (mleczna,tabliczki): 2 sztuki
    - masło (kostka): 250 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier puder: 150 gramów
    - czekolada (gorzka): 50 gramów
    - orzechy (lub płatki migdałów): 50 gramów
    - konfitura z czarnej porzeczki (lub aronii): 3 łyżki
    - żurawina (suszone owoce): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty

Tort pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.
  • 2. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce,dodać do masy.Orzechy bardzo drobno posiekać,dodać do masy.Dokładnie wymieszać.
  • 3. Kremem czekoladowo-orzechowym smarować andruty ( warstwa kremu powinna mieć 2-3 mm grubości),przy czym jeden z wafli posmarować konfiturą porzeczkową(dla przełamania smaku).Andruty złożyć dokładnie jeden na drugi.Ostatni wafel powinien być z wierzchu suchy,na nim należy ułożyć drewnianą deskę,docisnąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.Po wyjęciu z lodówki pokroić tort na porcje.
  • czekolada 4. W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę(garnek z czekoladą wkładamy do naczynia z gorącą wodą).Polać nią każdą porcję waflowego tortu.Udekorować orzechami włoskimi i owocami żurawiny.
  • tort Pischinger 5. Czas przygotowania 20 minut+czas gotowania(czekolada)5 minut+czas oczekiwania 120 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować