Tłuczone szkiełko

4.48 (168 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Lekki, banalnie prosty, kolorowy deser z mleka i galaretek.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (~8g)
    2 łyżki żelatyny
    2 galaretki w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Tłuczone szkiełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić obie galaretki w 1,5 szklanki wody (czyli w sumie 2 galaretki na 3 szklanki wody). Po stężeniu pokroić w kostkę - im drobniejsza, tym ładniejszy deser.
  • 2. Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym. Odlać ok 1/3 szklanki, rozpuścić w niej żelatynę - bardzo dokładnie, inaczej mogą się tworzyć galaretowate grudy w masie mlecznej. Zmieszać z powrotem z resztą mleka i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Zalać pokrojone galaretki chłodnym mlekiem i odstawić do stężenia w lodówce. Żeby łatwo wyciągnąć ciasto, należy zanurzyć dno miski/formy w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem nad talerzem.

Porady

Żeby uzyskać więcej kolorów można dodać inne galaretki wedle zasady: 1 galaretka na 1 szklankę mleka z 1 łyżką żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować