Tłuczone szkiełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić obie galaretki w 1,5 szklanki wody (czyli w sumie 2 galaretki na 3 szklanki wody). Po stężeniu pokroić w kostkę - im drobniejsza, tym ładniejszy deser.
2.Zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym. Odlać ok 1/3 szklanki, rozpuścić w niej żelatynę - bardzo dokładnie, inaczej mogą się tworzyć galaretowate grudy w masie mlecznej. Zmieszać z powrotem z resztą mleka i zostawić do ostygnięcia.
3.Zalać pokrojone galaretki chłodnym mlekiem i odstawić do stężenia w lodówce. Żeby łatwo wyciągnąć ciasto, należy zanurzyć dno miski/formy w ciepłej wodzie, a następnie odwrócić do góry dnem nad talerzem.
Porady
Żeby uzyskać więcej kolorów można dodać inne galaretki wedle zasady: 1 galaretka na 1 szklankę mleka z 1 łyżką żelatyny.
Komentarze