TIRAMISU INACZEJ

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Deser jest szybki, prosty, tani i efektownie wygląda. Świetnie smakuje całej rodzinie. Mogą go jeść także dzieci bo nie zawiera alkoholu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów "kocie języczki"
    szklanka soku pomarańczowego
    szklanka świeżo zaparzonej kawy
    500 g serka mascarpone
    kilka brzoskwiń z puszki ( w lecie owoce sezonowe, truskawki, maliny, borówki itp.)
    6 łyżek cukru pudru
    5 żółtek
    kawałek gorzkiej czekolady
    gorzkie kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzyć kawę. Pół paczki biszkoptów delikatnie namoczyć w kawie i ułożyć je na dnie przeźroczystego naczynia (może być jedno duże lub kilka małych).
    Po ułożeniu biszkopty skropić obficie sokiem pomarańczowym.
    Posypać kakao.
  • 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem. Po kilku chwilach dodać serek mascarpone i dalej ubijać na gładką masę.
    Połowę masy serowej wylać na ułożone w naczyniu biszkopty.
  • 3. Pokroić kilka brzoskwiń z puszki na małą kosteczkę. Wyłożyć je na masę serową, Posypać kakao.
    Na brzoskwinie wyłożyć drugą część biszkoptów, również namoczonych w kawie i skropionych sokiem pomarańczowym.
    Na biszkopty wyłożyć drugą część masy serowej.
    Udekorować.
    Posypać startą czekoladą.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować