Pomysł na niebanalne podanie galaretek :) A sposób ich podania zależy od tego, gdzie sięgają granice naszej wyobraźni! ;) Smaczna, soczysta przekąska i ciesząca oczy ozdoba stołu.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- trzy kolory galaretek (np cytrynowa, wiśniowa i agrestowa): 3 opakowania
- pomarańcze: 6 sztuk
- kolorowe landrynki, żelki lub galaretki (w zależności od upodobań i pomysłu :)): 3 opakowania
- ozdoby- np kolorowe parasolki (ilość w zależności od upodobań i pomysłu, można zrobić samemu, albo poprosić o pomoc dzieci): 10 sztuk
Tęczowe galaretki owocowe! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze przekroić na pół. Wydrążyć łyżką ze środka owoc. Trzeba uważać, aby nie zrobić dziury w skórce!
Wydrążony owoc schować do lodówki pod przykryciem.
2.Umieścić wydrążone połówki pomarańczy na jakimś naczyniu, tak aby nie kolebały się na boki. Np na kieliszkach do jajek.
3.Każdą galaretę osobno rozpuścić w 1/2 MNIEJ wody niż jest w przepisie na opakowaniu.
4.Wlać galaretki do skórek i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na jeden dzień.
5. Kiedy galaretki stężeją, należy ostrożnie podzielić połówki na ćwiartki nożem. Położyć je na przemian na talerzu i przyozdobić cukierkami, żelkami bądź galaretkami oraz kawałkami wydrążonych pomarańczy :)
6.UWAGA! Jeśli cała galaretka nie pomieściła nam się w skórki, można ją powlewać do przezroczystych kieliszków i zaszokować nasze pociechy szronem nawet w samym środku lata! Jak?
Brzegi kieliszków ze stężałą galaretką zamoczyć w soku z cytryny, a następnie obtoczyć w cukrze. I gotowe!
Komentarze