Tarta ze szparagami

5 (1 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kruche ciasto, szparagi i masa śmietankowo jajeczna. Oto pyszna tarta.
Delikatna i krucha. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Smakuje na ciepło i na zimno, chociaż ja akurat wolę na ciepło :)
Szparagi podsmażyłam na maśle, dzięki temu są chrupiące i moim zdaniem
smaczniejsze niż gotowane.
Polecam do tarty, sos czosnkowy. Pycha :)
Sprawdźcie przepis.

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
    100 g. masła
    1 jajko
    1/3 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    150 g. śmietanki 30 %
    2 jajka
    100 g. sera żółtego
    50 g. sera feta
    350 g. szparagów
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    1/2 łyżki masła do smażenia szparagów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Tarta ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta ze szparagami 1. Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać masło i wysiekać.
    Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
    Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Z ciasta uformować kulę, następnie zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić
    w lodówce, 20-30 minut.
    Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
    Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim,
    wcześniej przygotowaną formę.

    Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
    do temperatury 200 stopni na 15 minut.

    Podpieczoną tartę wystudzić.
  • Tarta ze szparagami 2. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na male kawałki.
    Główki odłożyć na bok.

    Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone szparagi, bez główek.
    Smażyć 3-4 minuty często mieszając, w międzyczasie trochę posolić.
    Dodać główki i smażyć jeszcze minutę.
  • Tarta ze szparagami 3. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać utarty na tarce ser żółty i pokruszony ser feta.
    Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    Na podpieczony i wystudzone spód wyłożyć podsmażone szparagi, a następnie
    wlać śmietankę z jajkami i serem.
  • Tarta ze szparagami 4. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego
    do temperatury 190 stopni i piec 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować