Tarta z porami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Por to warzywo,które króluje przez cały rok.Choć "Tarta z porami " nie należy do kosztownych dań,może się śmiało znaleźć nawet w menu eleganckiego przyjęcia-jako przekaska,albo danie główne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -30 dag.mąki
    -18 dag.masła
    -łyżka oliwy
    -2 łyżki wody mineralnej

    Farsz:

    -4 dorodne pory
    -20 dag.średnio tłustego,wędzonego boczku

    Śmietanowa polewa:

    -10-15 dag.sera z niebieską pleśnią np.rokpola
    -1 i 1\2 szklanki słodkiej śmietanki 18%(najlepiej UHT)
    -2 jajka
    -gałka muszkatołowa
    -pieprz,sól,ziarenka smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Por 1. 1.Przygotuj ciasto na spód

    Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę.Teraz wyjmujemy z lodówki masło(odradzam używania margaryny,bo ciasto z nią nie jest aż tak smaczne,nie mówiąc już o tym,że twarde margaryny zawierają sporo tzw.izomerów trans kwasów tłuszczowych,których lepiej unikajmy).
    Ostrym nożem szybko kroimy tłuszcz na małe kawałki,następnie wlewamy łyżke oliwy i wszystko dalej siekamy nożem, aż tłuszcz pochłonie mąkę i stworzą się grudki podobne do kruszonki.Wtedy wlewamy 2 łyżki bardzo zimnej wody mineralnej i szybko zagniatamy ciasto.Owijamy ciasto folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
    2.Przyrzadź farsz

    Z porów odcinamy górną część tj.zielone liście,bo do tarty będą potrzebne białe części pora.
    Kroimy pory w talarki i dokładnie płuczemy wodą na sitku.Boczek kroimy paski i smażymy,by wytopić tłuszcz.Łyżką wybieramy skwarki a na tym tłuszczu podsmażamy pokrojone pory.Pory nie mają się zrumienić a zeszklić,więc mieszamy od czasu do czasu.Nie dłużej niż 15 minut.Potem odkrywamy dekielek na 10 minut ,by woda odparowała.Po tym czasie dokładamy do pora skwarki z boczku i doprawiamy do smaku pieprzem,solą itp
    3.Zrób śmietanową polewę

    Śmietanę wyjmujemy z lodówki i wlewamy do miski.Do tego wbijamy 2 jajka,dodajemy szczyptę soli,pieprzu i gałki muszkatołowej.Wszystko starannie ubijamy rózgą.
    Gotowe?To teraz scieramy na tarce o dużych oczkach ser z niebieska pleśnią.Całą masę dokładnie mieszamy.

    4.Uformuj i upiecz tartę

    Przygotowujemy forme do tarty lub okrągłą blaszkę i wyklejamy ją ciastem do tarty,tak by oklejone były także boki, co najmniej na 3 centymetry.Wykładamy do środka farsz z porami i boczkiem i wszystko zalewamy polewą śmietanową.
    Wstawiamy tartę do nagrzanego już piekarnika, do 200 stopni.
    Wstawiamy tartę ,po 20 minutach zmiejszamy temeraturę do 170 topni i dopiekamy jeszcze 25 minut.Zagladajmy jednak co jakis czas i jeśli zauważymy,że wierzch za mocno się zrumienił to przykryjmy folią aluminiową, lub pergaminem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować