Tarta z jagodami mascarpone i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski – przyznam szczerze, że wcześniej jak robiłam przesiewałam mąkę, cukier puder itp, a tym razem postanowiłam wsadzić wszystko do miski i wymieszać. Ciasto ugniatamy tak długo aż wszystkie składniki się połączą i uda nam się dobrze wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto wykładamy na przygotowaną formę(wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem.
W temperaturze 180* – termoobieg – pieczemy przez około 20 min (ja wyciągam tartę jak ciasto jest zarumienione).
Krem:
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder, miksujemy na średnich obrotach stopniowo dodając serek mascarpone. Jak już dodamy cały serek zwiększamy obroty to maksymalnych. Jak śmietanka z mascarpone będzie ubita wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Gdy ciasto na tartę będzie już zimne, wykładamy na nią masę – równo rozprowadzając. Na koniec posypujemy wierzch jagodami i zdobimy dowolnymi owocami ;)
Komentarze