Tarta z jabłkami i wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki pory, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem5 minut.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
4.Zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Komentarze