Tarta z jabłkami i wędzonką

0 (0 ocen)

Doskonałe połączenie jabłek i wędzonki, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i n zimno.

Składniki:

  • *na ciasto
    - 300g mąki pszennej
    - 100g masła
    - 3 łyżki zimnej wody
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    *na nadzienie
    - 200g wędzonki (boczku, bekonu, szynki)
    - 2 pory (tylko biała część)
    - szczypta papryki słodkiej
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 twarde jabłka
    - szczypta tymianku
    - sól i pieprz
    - 100g sera z błękitną pleśnią
    - 2 jajka
    - 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
    - 100g startego żółtego sera
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jabłkami i wędzonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę siekamy z pokrojonym miękkim masłem, dodajemy jajko, wodę oraz sól i zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną wędzonkę, dodajemy pokrojone w talarki pory, posiekany czosnek i sproszkowaną paprykę. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem5 minut.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 10 min. w 180 stopniach. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
  • 4. Zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera wysypujemy na wierzch. Pieczemy na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, ok. 30 min. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować