Tarta z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

taka tarta świetnie nadaje sie na obiad lub kolacje

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    1 jajko
    2-3 łyżeczki wody
    duża szczypta soli

    Nadzienie:
    30 dag grzybów
    1 mała cebula
    2 jajka
    100 ml śmietany
    1 łyżka masła
    natka pietruszki
    kilka ziaren zielonego pieprzu
    biały pieprz, sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę - włożyć ją do lodówki na ½ godziny.
    Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
    Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
    Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie powinno przestygnąć.
    Wyjąć ciasto z lodówki.
    Formę na tartę cienko wysmarować masłem
    Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.
    Jajka roztrzepać widelcem.
    Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
    Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz.
    Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami.
    Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.

Porady

poza sezonem leśnym taką tarte przygotowuje z pieczarkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować