Tarta Pasibrzucha

0 (0 ocen)

  • Średni

Lubiane przez wszystkich połączenie jajek, bekonu i cebulki na kruchym cieście czyli tarta na zaspokojenie nawet największego apetytu.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 175 gramów
    - masło: 115 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - bekon wędzony: 200 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - śmietana kremówka (30%): 300 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko

Tarta pasibrzucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta jajeczna z bekonem 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zostawiamy na 20 minut żeby „odpoczęło”. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia w kształt koła, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem dociskając do brzegów, nadmiar ciasta odcinamy nożem, dno nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
    W tym czasie kroimy bekon na małe kawałki i podsmażamy kilka minut. Przekładamy do miski i dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka, pokrojoną drobno cebulkę, sól, kukumę i pieprz. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 20 minut do uzyskanie złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bekon Cebula Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować