Tarta pasibrzucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, zostawiamy na 20 minut żeby „odpoczęło”. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia w kształt koła, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem dociskając do brzegów, nadmiar ciasta odcinamy nożem, dno nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie kroimy bekon na małe kawałki i podsmażamy kilka minut. Przekładamy do miski i dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka, pokrojoną drobno cebulkę, sól, kukumę i pieprz. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 20 minut do uzyskanie złotego koloru.
Komentarze